Bagaimana Evernote Mengubah Cara Saya Mencatat Nota Dengan Lebih Produktif?

Sebagai seorang Software Analyst, penyusunan gerak kerja amat penting. Jika tidak, akan jadi serabut di kemudian hari. Saya seorang yang paling tak suka menulis, lebih suka menaip di komputer riba atau pun di telefon pintar. Sebabnya? Tulisan tangan buruk dan juga tak reti nak buat filling untuk segala nota yang ditulis di buku. Bila masuk meeting, saya akan standby buka Evernote, kalau perlu rujuk nota lama, hanya guna keyword di bahagian search.

Sejak guna Evernote, segala idea yang terlintas di kepala terus saya catat dalam Evernote. Sebab takut nanti terlupa. Maklumlah dah tua. Nak tahu macam mana saya gunakan Evernote? Jom baca!

Apa itu Evernote?

“Evernote merupakan salah satu penyedia perkhidmatan memfokuskan pengambilan nota. Ia amat berguna bagi sesiapa yang membuat kajian, atau ingin membuat nota rujukan pada kelas, selain pada masa yang sama, boleh menangkap gambar dan menyimpan bersama-sama nota yang disimpan. Memandangkan ia disimpan pada awan, maka anda boleh mengakses dengan mudah dimana sahaja anda berada.” – Sumber: Amanz

Stacks, Notebook & Notes

Dengan Evernote, saya boleh asingkan nota untuk personal, kerja, blog dan lain-lain. Anda boleh bina stacks & notebooks. Stacks adalah group untuk notebooks. Manakala Notebook pula adalah group untuk notes.

Tag

Anda juga boleh masukkan tag untuk setiap nota. Fungsi tag ini akan memudahkan anda untuk membuat carian nota untuk tag tersebut. Sebagai contoh, tag “workflow” saya letakkan untuk nota yang mempunyai perbincangan mengenai workflow. Jika saya ingin mencari nota mengenai “workflow”, saya hanya perlu masukkan keyword “workflow” di bahagian search.

Templates

Nak lebih produktif? Buat satu notebookTemplates”. Masukkan segala template seperti Meeting Agenda, Calendar, Phone Log dan sebagainya. Bila nak guna template tersebut, hanya right-click pada template yang diingini, dan pilih “Copy to Notebook”. Dari sini, anda boleh jimat masa dan nota anda akan jadi lebih mudah difahami. Anda boleh guna template yang disediakan oleh Evernote klik sini atau anda bina template anda sendiri.

Auto Sync

Oh tak lupa, Evernote ada di Play Store & App Store. Segala yang anda tulis di desktop akan auto-sync di mobile app juga. Begitu sebaliknya. Ada Apple Smartwatch? Evernote juga mempunyai sokongan untuk WatchOS. Boleh preview nota guna smartwatch!

Tiada internet? Jangan risau, anda masih boleh gunakan Evernote secara offline, dan bila dah ada talian internet nanti, Evernote akan sync secara automatik!

Harga

Untuk pelan Basic, ianya adalah percuma. Anda boleh dapat sehingga 60MB storage sebulan. Jangan risau, untuk bulan seterusnya, Evernote akan renew storage anda kepada 60MB semula. Jika anda jenis heavy user macam saya, saya cadangkan untuk guna pelan Plus atau Premium. Saya gunakan pelan Evernote Premium bayaran sebanyak RM11 sebulan. Setiap pelan mempunyai ciri-ciri masing-masing. Pilih mana yang bersesuaian dengan anda.

Ini pula harga jika anda ingin terus bayar untuk setahun.

Secara kesimpulannya jika anda ingin satu tempat untuk mengumpulkan nota-nota anda secara tersusun, guna Evernote. Rajinkan untuk google “Evernote Tips & Trick” yang akan menjadikan kerja anda lebih produktif.

Tips 1: Sebelum nak guna, fahamkan dulu flow Evernote. Fahami apa fungsi Tag.

Tips 2: Plan Stack & Notebooks yang ingin anda bina

Tips 3: Kalau ada webpage yang ingin anda masukkan dalam Evernote, pasang plug-in Evernote di browser pilihan anda.

Untuk maklumat penuh mengenai Evernote, layari evernote.com.

3 Replies to “Bagaimana Evernote Mengubah Cara Saya Mencatat Nota Dengan Lebih Produktif?”

Leave a Reply