Apa itu Domain dan Hosting?

Hosting

Hosting adalah tempat untuk menyimpan fail-fail seperti gambar, video, coding dan sebagainya. Jika anda ingin membina laman web yang boleh diakses 24/7 anda perlukan hosting. Semua komputer boleh dijadikan tempat hosting, cumanya anda perlu pastikan komputer anda dibuka 24/7.

Untuk mengatasi masalah ini, kebiasaannya pembina laman web akan menyewa ruang di syarikat-syarikat penyedia hosting. Harga yang ditawarkan berbeza mengikut spesifikasi yang ditetapkan. Pastikan anda membuat perbanding harga, kualiti & perkhidmatan selepas jualan antara syarikat-syarikat penyedia hosting. Pilih pelan yang terbaik buat anda.

Hosting boleh diakses tanpa domain name. Hosting yang tidak ber’domain’ boleh diakses melalui alamat IP (Internet Protokol Adress) seperti 203.30.236.154.

domain

Domain

Domain atau Domain Name ialah nama unik untuk laman web. Domain memudahkan pengguna untuk mengakses laman web anda dengan mudah. Jika tidak, pengguna perlu mengingati nombor alamat IP untuk mengakses laman web anda. Sebagai contoh hafifizainal.com adalah domain name untuk laman web saya.

Anda pernah lihat domain name seperti ultraprint.my & bankislam.com.my? .my & .com.my dipanggil sebagai ccTLD (Country Code Top Level Domain). Sebagai contoh untuk negara Malaysia .my, .com.my, .gov.my manakala Singapura .sg. Selain dari ccTLD ada juga gTLD (Global Top Level Domain). Sebagai contoh .com (dot commercial), .net (dot network), .info (dot info) dan beberapa gTLD lagi. Harga untuk domain berbeza mengikut TLD.

Jadi, apa yang diperlukan untuk membina sebuah laman web?

Untuk membina sebuah laman web sama ada statik atau dinamik dan mudah diakses orang ramai, anda perlukan sekurangnya tiga perkara ini:

  • Hosting
  • Domain Name
  • Fail, Code (html, css, javascript, dsb)

Bagi mereka yang ingin mencuba membina laman web, anda boleh gunakan perisian XAMP untuk menjadikan komputer anda sebagai server/hosting di peringkat local. Saya mencadangkan untuk anda menggunakan rangka kerja (framework) WordPress. Ianya mudah dan percuma (sumber terbuka).

WordPress

Dengan menggunakan rangka kerja WordPress, anda dapat membina laman web statik atau dinamik. WordPress juga popular dengan Repository Plug In yang banyak. Untuk sesetengah fungsi, anda tidak perlu membina code sendiri. Hanya perlu pasang Plugin yang sedia ada bersesuaian dengan kehendak anda.

Jika anda ingin membina sebuah laman web untuk penjualan barangan secara online, anda boleh pasang plugin WooCommerce. Plugin ini lengkap dengan kemudahan inventori, integrasi dan banyak lagi.

p/s: Saya menawarkan perkhidmatan pembinaan laman web dari A-Z. Jika anda inginkan khidmat saya boleh hubungi saya di hello@hafifizainal.com atau isi borang online ini.

Leave a Reply