Hola,

Tahun ni suasana raya kurang meriah sikit dari tahun lepas. Tahun lepas siap pasang 4 khemah tepi office. Ada kambing bakar lagi. Tahun ni, staff hanya tinggal berapa sahaja. So, jamuan raya pun kecil sedikit.

Potluck

Office Raya 2017 - Lemang

Okay, team IT kena buat air dan buah. So buat air campuran soda + asam boi + daun pudina + serai + laici. Menu utama macam biasalah untuk hari raya. Ada lemang, nasi impit, rendang daging, rendang ayam dan juga ada bihun sup (sedap gila sup dia).

Hari Jadi Bos Operation

Office Raya 2017 - Hari Jadi Bos

Kek Pavlova. Tak sempat nak rasa, dah habis

Hari ini jugak ulangtahun kelahiran bos untuk team operation. Untuk ke berapa tak tanya pula.

Cloud Sharing (Gambar Raya)

Office Raya 2017 - IT Team

IT Team

Tahun ni, aku jadi Photographer untuk majlis ni. Tahun lepas nak jadi Videographer, tapi sayang… silap setting quality video kat camera. So video jadi 480p. Tak best nak buat editting.

Kalau dulu nak share gambar dengan staff lain guna NAS (Network Attached Storage). Tahun ni aku buat lain sikit. Dunia dah maju, so sharing guna cloud je. Aku setup short url go.hafifi.com redirect ke Google Photos album yang aku create semalam.

Kalau dorang nak tengok gambar-gambar dari kamera (kamera pinjam office punya), just pergi kat link yang aku setup tu dan download dari situ. Lepas tu dorang nak edit ke apa, sukati.

Aku just transfer gambar masuk Macbook dan auto sync ke Google Photos. Tak perlu aku nak buat dua tiga kerja nak copy ke folder NAS.

Office Raya 2017 - Stok Photo

Tuan dalam gambar cakap, macam gambar YB bagi sumbangan. Haha

Event kali ni aku tetapkan 3 goal yang aku nak.

  1. Gambar semua staff
  2. Sharing guna cloud
  3. Gambar Stok

Dengan jayanya, aku capai ketiga-tiga goals ni. Mungkin sebab staff dah tak ramai, so senang nak manage untuk bergambar.

Sunyi

Tak meriah macam dulu lah, tapi kami cuba untuk buat jadi happening. Dengan bos sporting, so semuanya berjalan lancar. Dulu sambil-sambil tengah makan, ada hiburan band staff.

Aku berjaya juga untuk dapatkan gambar semua orang tanpa ada orang yang tak nampak muka. Aku pesan senang je “Pastikan korang nampak kamera, kalau tak kamera tak nampak korang”. Ini hasil buat research kat internet tentang macam mana nak dapatkan group photo yang cantik.